Vízia číslo 3 – Motivácia 1

Každý človek, ktorý sa odvážil vydať svojou cestou, sa určite stretol s pojmom motivácia.

Z hľadiska definície je to súbor pohnútok, ktoré vyvolávajú aktivitu za účelom dosiahnutia určitého cieľa.

Motivácia je psychologický proces, ktorý spúšťa ľudské správanie určitým smerom za určitým účelom.

Pri rozložení slova „MOTIVÁCIA“ vznikne veľmi dôležité slovo „MOTÍV“, teda dôvod.

Ja osobne beriem motiváciu, ako hnací motor.

 

Téma motivácie je veľmi obšírna a už teraz mi je jasné, že do jednej vízie sa mi nevmestí. Takže k tejto téme sa budem určite priebežne vracať a verím, že za výdatnej pomoci, niekoľkých ľudí, ktorí mne práve v oblasti motivácie boli veľmi nápomocní.

 

Osobne si myslím, že na motiváciu sa dá pozerať z viacerých uhlov. Napríklad z hľadiska času a teda na okamžitú motiváciu tj. krátkodobú motiváciu. Je dôležitá pre rýchle rozhodnutie sa k akcii. Dobrým príkladom sú novoročné predsavzatia, ktoré Vás motivujú k rýchlej kúpe permanentky do fitka, ale už nie k pravidelnému cvičeniu.

Opakom krátkodobej motivácie je samozrejme dlhodobá motivácia. Ktorá máva často podobu skôr cieľa. Na internete vidíte video nejakého namakaného fitness trénera a stanovíte si cieľ vyzerať ako on. Táto motivácia Vás dokáže ťahať k cvičeniu určite dlhšie ako novoročné predsavzatie. Ale aj tady na Vás číha veľké nebezpečenstvo. On, ten vyššie spomínaný tréner, cvičí dlhé roky a je možné, že aj napriek všetkej svojej snahe a pravidelnému cvičeniu celý rok nedosiahnete svoj vytúžený cieľ a motivácia vyprchá.

 

Okamžitá motivácia má príliš krátky efekt a dlhodobá má tak vzdialený cieľ, že časom vyprchá...

Ako z tohto von?

Ako príklad na motiváciu rád uvádzam práve športy a najradšej asi práve fitness. Je to preto, že vo fitness je motivácia odveký problém. Jeden začne prudko, hneď na 200% a za týždeň je ten náboj preč a za mesiac už necvičí. Niekto si stanoví 5 ročný cieľ a po pol roku nie je schopný svoj progres odmerať, alebo porovnať vzhľadom k svojmu cieľu.

Ja osobne sa domnievam, že cestou von je racionálne myslenie a kombinácia vyššie spomenutých motivácií + motívu.

Ako príklad uvediem svoj deň a záľubu vo fitness. Každé ráno vstávam o 4:30, dám si raňajky a idem 30 minutovú cestu do fitka. Zopakujem, že každé ráno a je mi jedno či prší, sneží, alebo je tak horko, že sa nedá dýchať. Hodinu a pol cvičím na svoje maximum, potom 30 minutová cesta domov a potom začína môj deň.

Na to, aby som sa dal na fitness, bola potrebná dlhodobá motivácia. V mojom prípade osobný tréner Aleš Lamka (zdravím chlape a „Ať to roste“) Pomohol mi stanoviť nejaký cieľ. A áno, bol dlhodobý a keby som spoliehal iba naň, tak už dávno necvičím. Bol treba motív. Bol treba reálny dôvod prečo to robiť. Stále, každý deň, celý týždeň, mesiac, rok... Môj motív bolo celkové zdravie a dobrý pocit po cvičení. A nakoniec je tu to vstávanie skoro ráno, tá cesta v daždi aj zime... ako toto prekonať? Ja som použil okamžitú motiváciu, každé ráno keď sa mi rozsvieti mobil a začne zvoniť budík, pozriem na display a tam je obrázok môjho dieťaťa. Chcem byť zdraví, chcem byť v kondícii a chcem tu byť hlavne pre svoje dieťa aspoň 100 rokov. Vždy, za každých okolností skoro ráno vstanem a idem cvičiť. Vždy!!!

Na tomto príklade je zrejmé, že v prípade motivácie je treba kombinovať krátkodobú motiváciu, dlhodobú motiváciu a pridať k tomu samotný motív tiež nie je na škodu. Myslite na to, že každý sme iný, každému funguje niečo iné. Svoju vlastnú motiváciu a dôvody si musí nájsť každý sám.

Na záver by som rád spomenul ešte jednu veľmi špecifickú krátkodobú motiváciu a tou je nadšenie. Nadšenie môže byť použité, ako veľmi dobrý štartér pre svoju cestu k vytúženému cieľu. Nadšeniu samotnému sa budem venovať v samostatnej vízii. Pozor!

Nadšenie býva veľmi často zneužívaný nástroj práve proti Vám samotným. Ale o nadšení až nabudúce.

 

Jozef Horňák

zakladateľ značky PROBUSSINES a spoločnosti GALLIFREY, s. r. o.