Vízia číslo 0 - Moja cesta

Svojou cestou som sa vydal už pomerne dávno. Niekedy okolo roku 2005 som cítil, že moja cesta je iná, alebo by mala byť iná ako tá, ktorú sú predstavovalo moje okolie. Krátko na to som začal rozvíjať svoje prvé vízie. Prvé plány ako sa vydať svojou cestou. Na začiatku to nebola samostatná cesta, boli to skôr odbočky, skratky a niekedy bohužiaľ aj slovenské skratky. Pre vysvetlenie, slovenská skratka je taká, že je to síce ďalej, ale trvá to dlhšie. Takéto blúdenie a hladanie vlastnej cesty, vlastného pohľadu a vlastného názoru sa začalo okolo roku 2010 premieňať na moju prvú komplexnú víziu. Chvíľú po dokončení tejto vízie som odštartoval svoj projekt PROBUSSINES.

Ktorý postupne rástol a zväčšoval sa. Zmenil právnu formu. Znova rástol, rozširoval sa. Až z neho vznikli dva samostatné projekty. A znova rástol. Niekoho asi napadne, že nemohol rásť stále, že niekedy sa musel aj zmenšiť. No verte či nie, za tých 10 rokov, bol každý rok vždy lepší ako ten pred ním.

Okolo roku 2016 ma prestalo napĺňať byť iba účtovníkom. Začal som pracovať na svojej ďalšej veľkej vízii. Začal som rozširovať svoje vzdelanie a smeroval som viac a viac k podnikateľskému poradenstvu. Priznám sa, že táto vízia sa mi ešte nepodarila úplne naplniť. Našiel som na tejto ceste komplikáciu. Niečo čo považujem za veľký nedostatok a asi niektorý tušíte, že sa jedná o ľudský faktor. Nikdy ma nebavilo to TOP biznis prostredie. Toto TOP prostredie postráda také to ľudské rácio, ľudský element, ktorý ma baví najviac. A okrem toho je ťažké vysvetliť, že veľkému biznismenovi, že najväčšia chyba ktorú robí je práve v ľuďoch a, že nie všetko je o peniazoch ktoré zarobil. Nie že by bolo ľahšie vysvetľovať malým podnikateľom, že skôr ako môžu niečo prijať, musia niečo dať. :-D Ale o tejto téme asi až niekedy nabudúce.

Moja vízia z roku 2016 sa začala meniť. Zistil som, že meniť ľudí, ktorý sú sami o sebe zle nastavení je príliš ťažké a niekedy dokonca zbytočné. Rozhodol som sa presunúť bližšie k začiatku. Rozhodol som sa, že bude lepšie sa venovať ľudom, ktorý ešte nepodnikajú. Presnejšie povedané, že bude najlepšie sa venovať ľuďom, ktorý sa zatiaľ neodhodlali vydať svojou cestou.

V roku 2019 sa stalo niekoľko vecí. Dokončil som svoju poslednú, doteraz poslednú, víziu a začal som ju realizovať. Aj napriek zopár sklamaniam tvorenými ako inak ľudskými faktormi, zámerne píšem faktormi aby som sa vyhol vulgarizmom, mal tento rok aj pozitíva. A to spoznanie nových úžasných ľudí. Ľudí, ktorý mi dali novú motiváciu a potvrdili mi, že moja cesta je správna, že moja vízia bola dobre poňatá a jeden konkrétny človek, ktorý bol skorej staronový, či znova stretnutý, ktorý mi pomohol spraviť dôležitý krok vpred.

Komplikácie, ktoré priniesol rok 2020 spôsobili zdržania a obmedzenia mojej vízie. No beriem to ako príležitosť k dopilovaniu detailov. Verím tomu, že koniec tohto nie príliš šťastného roku prinesie úspešný štart mojej vízie a jej pretavenie do podoby dosiahnutých mét.


Jozef Horňák

zakladateľ značky PROBUSSINES a spoločnosti GALLIFREY, s. r. o.