Vízia číslo 2 - Darovať znamená získať

Veľmi dôležitou víziou je darovanie. Väčšina ľudí robí veľkú chybu. Chybu v tom, že myslia iba sami na seba. Jediné čo ich zaujíma sú oni sami a ich peniaze, ich príjmy a ich zisky. Robia chybu v tom, že nemyslia na ostatných. Sú priam dokonale pripravení prijímať, no nie sú schopní dávať. Nechápu jedno z najdôležitejších pravidiel a to: darovať znamená získať.

 

Podelím sa s Vami o svoju osobnú skúsenosť. V jednom z ťažších období môjho života, keď som mal pocit, že sa mi nič nedarí, že príjmy padajú dolu a „všetko je zle“, som sa rozhodol dať si pauzu. Potreboval som si oddýchnuť. Potreboval som chytiť druhý dych a získať nový pohľad na vec. Lenže som bol v začarovanom kruhu. Myslel som stále len na seba a namiesto oddychu som sa stále vo svojej hlave venoval svojim problémom. Po niekoľkých dňoch som stretol svojho starého známeho, ktorý mi povedal, že začína podnikať. Priznal sa, že ho k tomuto rozhodnutiu inšpirovali aj moje blogy. Súčasne ma požiadal, či by som nemal čas si s ním sadnúť na káwu a prebrať niekoľko detailov a podeliť sa o zopár skúseností a rád. Dohodli sme sa spolu na čase a mieste. V momente mi z hlavy zmizli moje problémy. Začal som si robiť malý prieskum v obore, v ktorom sa pohyboval môj spomínaný známy. Na našom stretnutí sme prebrali všetko, čo ho zaujímalo. Dal som mu aj zopár rád, ktoré sa ukázali neskôr ako užitočné. Pri otázke čo je dlžný som sa iba usmial a odpovedal mu, že mi má zaplatiť tú káwu.

Je tomu už pekných pár rokov, čo sme boli spolu na spomínanej káwe. Tento môj známy dodnes podniká. Sám musím uznať, že sa mu darí a svoj biznis neustále rozvíja a vylepšuje, čo ma veľmi teší. Veľmi rád vidím, že moje rady padli na úrodnú pôdu.

Pár dní po tomto stretnutí som mal vyčistenú hlavu, utriedené myšlienky a vedel som presne, čo musím robiť. Takže najdôležitejšie bolo nemyslieť na seba. Bolo potrebné myslieť na iných. Nerobil som to pre peniaze, ale pre dobrého známeho. V dobrom presvedčení, že niekomu môžem pomôcť a poradiť.

Asi teraz niekoho napadne, kde som na tomto zážitku niečo získal. Hneď Vám aj odpoviem.

Okrem toho, že som získal dobrý pocit, tak som takmer okamžite získal odstup od svojho problému a situácie, čo mi pomohlo získať nový pohľad a následne aj riešenie. A po pár mesiacoch tento známy prišiel a požiadal ma, aby mu moja firma spravovala účtovníctvo a administratívu. A teda som získal dobrého klienta, ktorý mi veril a spoliehal na moju odbornosť, ktorú si vyskúšal na vlastnej koži.

Ak niekoho napadne, že to bola logická a jednoduchá voľba, tak ešte doplním, že tento známy, si mohol vybrať účtovnú firmu, ktorú roky využívali jeho rodičia, ktorí tiež podnikali. Mohol si vybrať účtovnú firmu, v ktorej praxovala jeho priateľka, alebo 1000 iných firiem na internete. Ale vybral si firmu, u ktorej videl ochotu sa podeliť, zdieľať vedomosti a skúsenosti, nie za účelom zisku, ale za účelom pomoci.

Teraz sa vrátim späť na začiatok. Sám si nie som istý prečo, ale často vo svete a v živote platí, že ak chceš niečo dostať, musíš najprv darovať. Určite ste si sami všimli, že veľmi veľa bohatých ľudí dáva peniaze na charitu, podporujú start-upy, či pomáhajú potrebným. Robia to preto, že vedia o tomto princípe. Vyskúšajte to sami, prestaňte očakávať, čo dostanete. Začnite dávať. A prosím, neskúšajte to len raz a potom nezačnite plakať, že niečo nefunguje. Myslite na to, že darovať znamená dostať. Myslite na to dlhšiu dobu. Vyskúšajte to viackrát. Nepomáhajte iným preto, aby sa Vám to vrátilo. Pomáhajte preto, aby ste pomohli. A až vtedy, keď vaša pomoc iným bude naozaj nesebecká, vtedy sa vám to vráti násobne nazad a vtedy sami získate.

 

Jozef Horňák

zakladateľ značky PROBUSSINES a spoločnosti GALLIFREY, s. r. o.